TWEEVERDIENERS KUNNEN MEER LENEN IN 2012

Hypotheekshop: Tweeverdieners kunnen meer lenen in 2012

De nieuwe regels voor NHG in 2012 zijn bekend gemaakt. De belangrijkste wijziging is dat de NHG-grens terugkeert naar € 265.000,=
(dit was tijdelijk € 350.000,=).

Op verzoek van de Tweede Kamer loopt er nog wel een onderzoek of de NHG-grens gehandhaafd kan worden op € 350.000,=. Maar minister De Jager heeft aangegeven dat in beginsel de grens terug gaat naar € 265.000,=. In de loop van november zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Een grote groep tweeverdieners kan in 2012 meer lenen dan in 2011. Met name de lagere inkomens kunnen fors meer lenen. Dat scheelt wel € 10.000,=
tot soms zelfs meer dan € 30.000,=. Een belangrijke middengroep kan juist iets minder lenen dan in 2011.

Minder huizen wisselden van eigenaar

APELDOORN (ANP) - Het aantal woningen dat in september van eigenaar wisselde is bijna 2 procent lager uitgevallen dan dezelfde maand een jaar eerder. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er vorige maand 20.632 huizen zijn verkocht.

 

Vooral appartementen werden minder verhandeld. Hier werd op jaarbasis een daling met 7,5 procent gemeten. De verkoop van vrijstaande woningen trok het hardst aan. Hier werd een plus gemeld van 5,1 procent. Lees verder.

Consumentenbond: klant met hypotheek melkkoe voor banken

Banken jagen huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek willen aanpassen op hoge en onverwachte kosten. Voor eenvoudige handelingen rekenen zij soms honderden tot zelfs duizenden euro’s. De Consumentenbond vindt dit schandalig. ,,Klanten worden behandeld als een melkkoe.''

Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. De consumentenorganisatie onderzocht welke kosten hypotheekverstrekkers in rekening brengen bij een wijziging op de hypotheek. Dat kan gaan om een oversluiting naar een lagere rente, het verlengen van de looptijd van de hypotheek of een wijziging na echtscheiding.

Vorig jaar deed de consumentenorganisatie dit onderzoek ook al. Daarop volgde hevige kritiek, maar die hebben de banken naast zich neergelegd. De kosten die de banken in rekening brengen, lopen nog steeds flink uiteen. Lees verder.

Volg ons op Facebook

Vanaf heden is Yvonne Segaar Makelaars ook te volgen op Facebook! Kijk hiervoor op: www.facebook.nl en "like" onze pagina.