TOETSRENTE HYPOTHEEK STIJGT PER 1 APRIL NAAR 5,9%

Rentebericht hypotheken!

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verhoogt de toetsrente met ingang van 1 april van 5,2% naar 5,9%. Deze toetsrente gebruiken geldverstrekkers om te bepalen hoeveel hypotheek ze mogen geven op basis van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

Deze toetsrente geldt alleen wanneer de rente voor minder dan 10 jaar wordt vastgezet. Wordt de rente 10 jaar of langer vastgezet dan wordt gerekend met de offerterente om te bepalen hoeveel er maximaal geleend kan worden.

De stijging van de toetsrente van de NVB ligt in lijn met de stijging van de hypotheekrente in de afgelopen maanden. Door de hogere hypotheekrente (en toetsrente) is met hetzelfde inkomen een lagere hypotheek mogelijk.

Voorbeeld: Een huishouden met twee inkomens van € 40.000 en € 20.000 kan bij een rentepercentage van 5,2% € 278.632 lenen. Bij een toetsrente van 5,9% daalt de maximale hypotheek naar € 265.537.

Minder huizen wisselden van eigenaar

APELDOORN (ANP) - Het aantal woningen dat in september van eigenaar wisselde is bijna 2 procent lager uitgevallen dan dezelfde maand een jaar eerder. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er vorige maand 20.632 huizen zijn verkocht.

 

Vooral appartementen werden minder verhandeld. Hier werd op jaarbasis een daling met 7,5 procent gemeten. De verkoop van vrijstaande woningen trok het hardst aan. Hier werd een plus gemeld van 5,1 procent. Lees verder.

Consumentenbond: klant met hypotheek melkkoe voor banken

Banken jagen huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek willen aanpassen op hoge en onverwachte kosten. Voor eenvoudige handelingen rekenen zij soms honderden tot zelfs duizenden euro’s. De Consumentenbond vindt dit schandalig. ,,Klanten worden behandeld als een melkkoe.''

Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. De consumentenorganisatie onderzocht welke kosten hypotheekverstrekkers in rekening brengen bij een wijziging op de hypotheek. Dat kan gaan om een oversluiting naar een lagere rente, het verlengen van de looptijd van de hypotheek of een wijziging na echtscheiding.

Vorig jaar deed de consumentenorganisatie dit onderzoek ook al. Daarop volgde hevige kritiek, maar die hebben de banken naast zich neergelegd. De kosten die de banken in rekening brengen, lopen nog steeds flink uiteen. Lees verder.

Volg ons op Facebook

Vanaf heden is Yvonne Segaar Makelaars ook te volgen op Facebook! Kijk hiervoor op: www.facebook.nl en "like" onze pagina.